Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πάσχα στο χωριό.

Η περίοδος του Πάσχα τελείωσε, το χωριό ξαναγυρίζει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής , μετά απ΄το "hangover" των ημερών αυτών. Εμείς ήμασταν εδώ, περάσαμε καλά κι ευχόμαστε το ίδιο να συνέβη στον καθένα σας.



Αρκετοί οι ετεροδημότες οι οποίοι έσπευσαν για να περάσουν το Πάσχα στο χωριό, και αν και σημειώθηκε κάποια μείωση από προηγούμενα χρόνια, αισιόδοξο ήταν το μήνυμα με όλα αυτά που ακούμε γύρο μας τον τελευταίο καιρό. "Γυναίκες του χωριού διαφόρων ηλικιών φόρεσαν τις παραδοσιακές χασιώτικες στολές και πάρα το βροχερό καιρό το Σάββατο του Λαζάρου, αναβίωσαν το καθιερωμένο έθιμο.
Κατάνυξη και μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν το σκηνικό της Εκκλησίας στο ναό της Αγίας Τριάδος, όλη τη μεγάλη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Περιφορά του Επιτάφιου και την Ανάσταση τη Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο αντίστοιχα.



Μετά την λειτουργία, το βράδυ της ανάστασης, σειρά είχε η μαγειρίτσα -γεια όσους τρώνε- και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, το οποίο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Μετά και μεταμεσονύχτια, κάποιοι για ύπνο και οι υπόλοιποι έξω.. Την δική τους τιμητική είχαν και τα καθιερωμένα, για την νεολαία και όχι μόνο, ξενύχτια, αλκοόλ, και κάθε είδους άλλη "πασχαλινή κραιπάλη", καφεδάκια, ξεκούραση, τράπουλες, τάβλι, και πολλά άλλα..
Φυσικά κάποιοι δεν μπορούσαν ν' αφήσουν τις δουλειές τους αυτές τις μέρες, επιτοπλήστον αυτοί ήταν οι ιδιοκτήτες παντός τύπου μαγαζιών κι ευχόμαστε η κίνηση του κόσμου αυτές τις μέρες να αντάμειψε τις προσπάθειες τους.
Η Κυριακή του Πάσχα βρίσκει την πλειοψηφία των κατοίκων και Μετ οίκων του χωριού μαζεμένους σε διάφορα μέρη και αυλές σπιτιών, να ψήνουν από νωρίς τον πατροπαράδοτο οβελία, συνοδευόμενοι με κέφι, τραγούδια, φυσικά ντόπιο τσίπουρο, και κάποιων... νυσταγμένων...
Το ίδιο βραδύ 2 ορχήστρες έπαιξαν ζωντανή μουσική σε μαγαζιά του χωριού μας, οπότε δεν έλειπαν κλαρίνα και μπουζούκια απ' αυτές τις γιορτές.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, του Αγ.Γεωργίου, ο Ιερέας του χωριού διετέλεσε τη λειτουργία στο εξωκλήσι του ΑίΓιώγρη . Πλήθος πιστών παραβρέθηκε κι ανάμεσά τους κάποιοι νέοι Γιώργηδες, που παρά το πολύ πρωινό της ώρας βρέθηκαν εκεί.



Το φετινό Πάσχα λοιπόν μας τελείωσε, ελπίζουμε να περάσατε όλοι σας καλά, το καλοκαιράκι αισίως πλησιάζει και σας ευχόμαστε μέχρι τότε να ΄χετε κάθε μέρα "ΠΑΣΧΑΛΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου